Op zolder is het kamertje van mijn zoon. Hij slaapt onder de nok van het dak en zijn raam is het enige dat vaak beslaat in het koudeseizoen. Je kunt er dan bijna niet doorheen kijken.

Daar heb ik ook wel een last van: beslagen ramen in mijn leven! Ik zie dan alleen mijn imperfectie, mijn donkere kant en mijn tekorten. Hoe kan ik ooit zegeningen tellen als verdriet en teleurstelling me zo het zicht benemen?

Toen ik daarmee worstelde, las ik deze Bijbeltekst:

Al zal de vijgenboom niet in bloei staan

en er geen vrucht aan de wijnstok zijn,

al zal de opbrengst van de olijfboom tegenvallen

en zullen de velden geen voedsel voortbrengen,

al zal het kleinvee uit de kooi verdwenen zijn

en er geen rund in de stallen over zijn

 ik zal dan toch in de HEERE van vreugde opspringen,

mij verheugen in de God van mijn heil. 

 De HEERE Heere is mijn kracht,

Hij maakt mijn voeten als die van de hinden,

en Hij doet mij treden op mijn hoogten.

God leert me, stukje bij beetje, mijn tegenslagen vanuit Zijn perspectief te zien. Ik ben me bewust van Zijn grootte en mijn kwetsbaarheid. Telkens opnieuw leg ik mijn last bij Hem neer en Hij ondersteunt me, zoals Hij in de Bijbel belooft. Waarom zou ik alles alleen willen dragen?

De laatste tijd begin ik spontaan te danken. De HEERE Heere is mijn kracht, Hij maakt mijn voeten als die van de hinden, en Hij doet mij treden op mijn hoogten. Het leven voelt lichter en vrolijker aan met Hem.

Ik zie de zon doorbreken achter mijn beslagen raam.

Helderder, steeds helderder.

Tot de dag aanbreekt en de schaduwen vluchten.